Veteraanien romunkeräys

Keuruulla toimivat sotiemme veteraanit ovat hankkineet varoja virkistystoimintaansa romunkeräyksellä jo vuodesta 1974 lähtien.  

Kerttu Papinahon kirjoitus Keski-Suomen Rintamamiesten Joulu 1992 -lehdessä
Lue kirjoitus.

Veteraanien puuhamiehet: Antti Massa (vas), Kaj Lahtinen, Jorma Uosukainen, Pekka Sivula Lin-
Log Oy ja Erkki Niiranen aloittamassa vuoden ensimmäistä romutalkoopäivää 22.1.2013 Yliahon
varastoalueella kirpakassa pakkassäässä.
Veteraanien puuhamiehet: Antti Massa (vas), Kaj Lahtinen, Jorma Uosukainen, Pekka Sivula Lin-Log Oy ja Erkki Niiranen aloittamassa vuoden ensimmäistä romutalkoopäivää 22.1.2013 Yliahon varastoalueella kirpakassa pakkassäässä.

Ympäristötyötä liki 40 vuotta
Keuruulaiset sotiemme veteraanit ovat keränneet romua vuodesta 1974 alkaen. Parhaimpina vuosia on Keuruulta viety kierrätykseen yli 500 tonnia romumetalleja. Kaj Lahtinen kertoi, että parhaimmillaan lastattiin junan vaunullinen romua viikossa, jota vietiin jopa ulkomaille. Sittemmin on romu tullut kysytymmäksi materiaaliksi ja alalla on myös paikallistasolla useampia toimijoita.

Erityisesti arvometallit, kuten kupari, kiinnostavat kaikkia kerääjiä.

Viime vuosina on saatu kokoon noin 30- 40 tonnia. Keräystukikohtana on toiminut Keuruun 
kaupungin Yliahon varastokeskus, jonka portinpielessä on opastaulu, missä on myös yhteystiedot.

Suuremmat erät voidaan noutaa suoraan kohteelta. Kaikki metalliromu, pienikin erä on tervetullut 
lisä. Mikäli sinulla on tarpeetonta kierrätykseen sopivaa metallisromua, ota yhteys niin haemme sen kuormaamme. Veteraanien keräämä romu kuljetetaan lajiteltuna nykyään kuorma-autolla Jyväskylään Kuusakoski Oy:lle jatkokäsittelyä varten.

Keräyksestä saatu tulo on käytetty lyhentämättömänä veteraaniemme virkistystoimintaan.

Romunkeräys on ollut sotiemme veteraaneille tärkeä aktiviteetti, mihin ovat myös 
veteraaniosastojen naisjaostot osallistuneet tuomalla kuormaustalkoisiin evästarjoilua. Talkoot ovat olleet myös tärkeä ja virkistävä ja veljiä yhdistävää toimintaa. Nykyään veteraaniemme ikääntyessä ja rivien harvetessa toimintaan on tullut mukaan osastojen tukijäseniä ja ystäviä. Lisää talkoomiehiä toivotaan rukkastöihin. Kuormat lähtevät Keuruulta noin kuukauden välein ja kerralla tarvitaan kuormauskoneen apulaisiksi kymmenkunta miestä lajittelemaan materiaalia.
- Teksti ja kuva Martti Makkonen -