Sotaveteraanien Viron yhdistys liitetään 2013-2014 Helsiningin piiriin


Suomen-pojat lehdissä

Viron Sotaveteraanit • Suomen-pojat  •  Suomen-pojat, Joulun Veljestuki 2012 Joulun Veljestuki 2013
 
Virossa toimiva Suomen Sotaveteraanien Viron yhdistys lopettaa vuosien 2013–2014 kuluessa toimintansa ja se yhdistetään Suomen Sotaveteraaniliitto ry:n Helsingin piiriin.
 

Jälkipolvet eivät unohda Suomen-poikia!

Risto Kurki, Keskisuomalainen 24.2.2013

Suomen rintamille tuli 70 vuotta sitten Virosta lähes 3 400 vapaaehtoista nuorta miestä. Nyt heistä on Virossa jäljellä 122 Suomen-poikaa.

Loput vajaat satakunta miestä elävät pääosin Ruotsissa, Kanadassa ja USA:ssa. Heidän keski-ikänsä on lähes 90 vuotta. Virossa elää vajaat 500 Suomen-poikien naisleskeä.

Kirjoitin Keskisuomalaisessa ensimmäisen kerran Suomen-pojista 24.2.1994 ja sen jälkeen lehden lukijat ovat vuosittain saaneet kirjoituksistani lukea, mitä kaikkea virolaiset Suomen-pojat ovat joutuneet kokemaan ja kestämään sekä mitä heille on parinkymmen viime vuoden aikana kuulunut.

Pääosa virolaisista vapaaehtoisista palasi 19.8.1944 Viron maaperälle, juuri kun saksalaiset joukot olivat irtautumassa sieltä pois. Tilalle tulivat neuvostojoukot ja Viro liitettiin lähes 50 vuodeksi Neuvostoliittoon.

Monet Suomessa neuvostojoukkoja vastaan taistelleet virolaiset, ns. Suomen-pojat vangittiin Viron maaperällä ja heille määrättiin 10–15 vuoden pakkotyötuomio, josta monikin kärsi toistakymmentä vuotta kylmissä ja huonoissa olosuhteissa eri puolilla Neuvostoliittoa.

Palattuaan takaisin Viroon, heidän opiskelut olivat jääneet kesken ja perhe oli vielä perustamatta. Työksi piti ottaa, mitä sai. Vaikeudet olivat moninaisia.

Sodan jälkeen moni virolainen odotti niin sanottua Valkeaa laivaa, joka epämääräisen huhun mukaan tulisi ja pelastaisi virolaiset. Sitä laivaa ei kuitenkaan koskaan tullut.

Viron vapaussodan päätyttyä Viro oli saanut itsenäisyyden 24.2.1918. Nykyään Virossa 24.2. ei virallisesti puhuta itsenäisyyspäivästä, vaan siellä 24.2.2013 vietetään Viron Tasavallan 95. vuosipäivää. Viron 12. uudelleenitsenäistymispäivää vietetään 20.8.2013.

Yli 20 vuoden ajan Suomen-pojat ovat saaneet tukea Suomalaisilta järjestöiltä ja yhdistyksiltä. Esimerkiski moni keskisuomalainen Lions-klubi otti kummipojakseen Suomen-pojan 1990-luvun alussa.

 Suomen valtio on vuodesta 1995 lähtien maksanut entisen Neuvostoliiton alueella asuville Suomen-pojille rintamalisää vastaavan summan sekä maksanut vuosittain heidän kahden viikon laitoskuntoutusjaksonsa.

Virossa toimiva Suomen Sotaveteraanien Viron yhdistys lopettaa vuosien 2013–2014 kuluessa toimintansa ja se yhdistetään Suomen Sotaveteraaniliitto ry:n Helsingin piiriin.

Suomen-poikien perinteitä Suomessa ja Virossa ovat hoitaneet ja edelleen hoitavat Suomen-poikien perinneyhdistykset. Muistomerkit Suomessa ja Virossa jättävät jälkipolville pysyvän muiston, kertoen, keitä virolaiset Suomen-pojat olivat ja miksi he Suomeen tulivat ja mitä he täällä tekivät.

Pysyvänä ja kauniina muistona Suomen-pojista on Tallinnassa Metsakalmistulla sijaitseva Suomen-poikien sankari- ja veteraanihautausmaa, jonne on haudataan 200 Suomen-poikaa ja heidän puolisoaan.

Kaikille Suomen-pojille ympäri Viroa samanlaiset Kajaanin harmaasta graniitista veistetyt hautakivet on kustantanut Suomessa toimiva Suomen-poikien Perinneyhdistys.

 Suomen vapauden ja Viron kunnian puolesta Suomessa kaatui 196 virolaista Suomen-poikaa ja kunniamerkeillä palkittiin 260 Suomen-poikaa.

Me suomalaiset olemme kiitollisia teille, virolaiset Suomen-pojat, kun te tulitte puolustamaan Suomen itsenäisyyttä.

 
 Pioneerikapteeni Risto Kurki